Giardia

Gepubliceerd op 1 september 2023 om 11:14

Heeft jouw hond of kat maag- en darmklachten zoals (terugkerende) diarree, braken en verlies van eetlust? Dan kan het zijn dat jouw huisdier een besmettelijke Giardia-infectie heeft opgelopen. Giardia is één van de meest voorkomende maag-darmparasieten bij honden en katten en komt vooral voor bij jonge dieren en dieren met een verzwakt immuunsysteem. In onderstaande blog lees je meer over wat Giardia precies inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je Giardia het beste kunt behandelen.

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige parasiet die kan voorkomen in de darmen van zowel dieren als mensen. Dit betekent dan ook dat Giardia een zoönose is: de parasiet kan overgebracht worden van dieren op mensen en andersom. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en verspreidt zich daarom snel op plekken waar meerdere dieren zijn, zoals op uitlaatvelden en in kennels of dierenasielen. Vooral jonge dieren, kleine kinderen en dieren of mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico op besmetting.

 

Hoe wordt Giardia verspreid?

Een Giardia-besmetting vindt altijd plaats via de mond. Dit kan gebeuren doordat jouw huisdier in contact komt met besmette ontlasting, maar een besmetting kan ook komen doordat de hond of kat zijn pootjes of vacht aflikt na een wandeling buiten, drinkt of zwemt in besmet water of eet en drinkt uit een besmette voerbak. De parasiet hecht zich vast in de darmwand, waarna het zichzelf deelt. Hierdoor vermenigvuldigt Giardia zich vliegensvlug. Een groot nadeel is dat Giardia lang kan overleven buiten het lichaam van een mens of dier, waardoor (her)besmetting altijd op de loer ligt.

 

Wat zijn de symptomen van Giardia?

De meest voorkomende symptomen die bij een Giardia-besmetting horen zijn maag- en darmklachten, zoals (terugkerende) diarree, misselijkheid en braken. De symptomen beginnen ongeveer 6 tot 14 dagen na besmetting. Bij honden stinkt de ontlasting vaak enorm en is het daarnaast slijmerig en er kan bloed bij zitten. Katten krijgen in de meeste gevallen last van dikke darm diarree. Dit houdt in dat ze vaker zullen poepen en persen op de ontlasting. De ontlasting kan ook slijmerig zijn en kan zelfs bloed bevatten. Zowel honden als katten kunnen een verminderde eetlust krijgen en bij langdurige diarree kunnen de dieren ook vermageren.

De symptomen kunnen echter ook in mindere mate voorkomen. Het komt zelfs regelmatig voor dat volwassen honden en katten helemaal geen symptomen hebben, maar wel besmet zijn. Wanneer een Giardia-besmetting niet wordt behandeld, kunnen de klachten maandenlang aanhouden.

 

Hoe behandel je Giardia?

Vermoed je dat jouw huisdier een Giardia-besmetting heeft opgelopen? Neem dan contact op met een dierenarts. Voor het vaststellen van een besmetting van de parasiet wordt er een ontlastingsonderzoek gedaan. De dierenarts heeft hiervoor de ontlasting van jouw huisdier van drie dagen nodig. Wanneer uit het onderzoek komt dat jouw huisdier inderdaad een Giardia-besmetting heeft, is het belangrijk dat het dier wordt behandeld om te voorkomen dat andere dieren besmet worden. Giardia kan op twee manieren behandeld worden, namelijk met een ontwormingsmiddel (dat de werkzame stof fenbendazol bevat, dit zit bijvoorbeeld in Panacur) of met een antibioticakuur (dat de werkzame stof metronidazol bevat, dat bijvoorbeeld in Metrobac of Metrazol zit). Daarnaast is het heel belangrijk om zowel het dier als de omgeving waarin het dier leeft goed te reinigen, omdat Giardia lang buiten het dier kan overleven.

 

Hygiëne en regelmatig ontwormen zijn essentieel

Hoewel je een Giardia-besmetting helaas niet kunt voorkomen, kun je de kans op een besmetting wel zo klein mogelijk proberen te maken. Goede hygiëne is hierbij enorm belangrijk. Hieronder volgen enkele tips:

  • Verwijder dagelijks de ontlasting van jouw kat uit de kattenbak en ruim tijdens het wandelen altijd de ontlasting van jouw hond op
  • Houd de voer- en drinkbakken van jouw viervoeter goed schoon
  • Reinig regelmatig de manden waarin jouw hond of kat vaak ligt en, mocht je met je viervoeter reizen, reinig dan ook regelmatig de auto
  • Laat het voer van jouw hond of kat niet staan en zorg dat je de voorraad voeding netjes opbergt in een afgesloten voerton, zodat vliegen niet de kans krijgen om de parasiet over te brengen
  • Omdat het risico op een Giardia-besmetting groter is bij jonge dieren en bij dieren met een verzwakt immuunsysteem, is het aan te raden om uitlaatplekken waar de ontlasting blijft liggen te vermijden.

Tot slot is het regelmatig ontwormen van jouw huisdier essentieel. Voorkomen is immers beter dan genezen!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.