Parasieten


Parasieten, wie kent ze niet. Vlooien, teken, wormen, mijten en ga zo nog maar even door... Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat we die liever niet tegenkomen op of in onze lieve viervoeters. 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze diertjes te weren en te voorkomen. 

Hieronder ga ik verschillende middelen tegen parasieten (anti-parasitica met een mooi woord) voor u uitwerken zodat u de juiste keuze kunt maken wat voor uw dier en u zelf het beste werkt.

 

Vlooien & teken

Laten we starten met de (helaas) veel voorkomende vlooien en teken. Veel anti-vlooien middelen zijn in combinatie met anti-teken middelen. Houdt er wel rekening mee dat niet elk anti-vlooien middel ook anti-teken middel bevat. Let hier dus goed op wanneer u het aanschaft. Vraag het desnoods aan de balie waar u het middel koopt.

Teken gaan helaas net zo te werk als bij ons mensen. Ze gaan op zoek naar lekkere warme plekjes, en laten (de meeste van) onze huisdieren nou net een heerlijk warm vachtje hebben waar deze dieren zich ideaal in kunnen verschuilen. Uw dier loopt door het gras, een teek klampt zich vast en graaft zich met zijn kop een weg in de huid van uw dier. Vervolgens zuigen ze zich vol met bloed, laten ze los en gaan ze op zoek naar de volgende gastheer. 

Vlooien zorgen voor jeuk en in heel grote aantallen kunnen deze diertjes zelfs voor bloedarmoede zorgen. Bloedarmoede komt gelukkig niet veel voor. Maar bij kleine dieren met een hele grote vlooienplaag is dit wel een risico. Je kan ze een beetje vergelijken met luizen. Kleine kriebelbeestjes die het heerlijk vinden om rond te lopen op de huid. Dieren kunnen ook een vlooienallergie oplopen, hierom is het extra belangrijk om uw dier goed te checken op vlooien.

Beiden zijn gelukkig goed te behandelen!

 

Wormen

Wormen zijn inwendige parasieten en een veelvoorkomend probleem bij onze huisdieren, helaas raakt een dier heel makkelijk besmet. Wist u bijvoorbeeld dat wormeieren eigenlijk overal in uw omgeving te vinden zijn? Bijvoorbeeld in parken, op straat of in een zandbak. Lintwormen worden overgedragen door de vlo en het eten van een gevangen prooi is ook een risico. Nu denken veel mensen dat wanneer een dier niet buiten komt ze dus ook geen besmetting op kunnen lopen. Helaas is dit niet het geval... U kunt wormeneieren namelijk heel makkelijk onder uw schoen of aan uw kleding mee naar huis nemen. Via deze weg wordt uw dier ook besmet.

Helaas krijgt u als eigenaar niks mee van het proces wat binnenin een dier gebeurt. Uw dier krijgt wormeneieren binnen, deze gaan in het lichaam groeien tot volwassen wormen, terwijl u als eigenaar daar niks van ziet. Pas als uw huisdier erg besmet of verzwakt is, wordt duidelijk dat het om een wormenbesmetting gaat. Voorkomen is beter dan genezen. U kunt er voor kiezen om eens in de zoveel tijd een ontlastingsonderzoek te doen om uit te sluiten of u uw dier wel daadwerkelijk moet ontwormen. Maar u kunt uiteraard ook elke 3 maanden preventief een antiwormen middel toedienen.

 

 

Hieronder in het schema kunt u zien welke middelen tegen welke parasieten werken.

Vlooien Teken Oormijt Schurftmijt Rondworm Hartworm Lintworm
Bravecto X X
Bravecto plus (kat) X X X X X
Stronghold plus (kat) X X X X X
Credelio (kat) X X
Simparica (hond) X X X X
Profender (kat) X X
Milbemax X X
Milpro X X

Uiteraard zijn  er meer middelen die goed werken. Echter heb ik niet van alle anti-parasitica een recensie vanuit de praktijk, waardoor is dus niet met zekerheid kan zeggen dat ze goed werken.

 

Deze pagina zal ik zoveel mogelijk up to date houden omdat het helaas veel voorkomt dat parasieten op den duur resistent worden voor middelen die langere tijd op de markt zijn.