Chemische castratie bij de hond

Gepubliceerd op 1 september 2023 om 09:56

Chemische castratie is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het implantaat kan gebruikt worden als alternatief voor een definitieve, operatieve ingreep. Na inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor ongeveer een half jaar of een jaar stilgelegd.

Castratie via een implantaat is omkeerbaar. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op onvruchtbaarheid. Na inbrengen van het implantaat duurt het enkele weken voordat de reu onvruchtbaar is. Bovendien treedt kort na implantatie eerst een periode op (gemiddeld twee tot drie weken) dat de hoeveelheid testosteron toeneemt. Hierdoor kan het zijn dat het (ongewenste) gedrag van de hond dus erger is vlak na het plaatsen van de implantaat, dit trekt uiteraard vlot weer weg.

 

Waarom chemisch castreren?

Een chemische castratie heeft alle voordelen van een normale castratie, met als verschil dat het tijdelijk is en dat er geen operatie voor nodig is.

Chemische castratie wordt ingezet om te zien of ongewenst gedrag kan worden opgelost. Ook een voorhuid ontsteking kan een reden zijn om chemische castratie bij uw hond te doen.  Mochten de problemen niet weggaan na de chemische castratie, dan kan er samen met de dierenarts gekeken worden naar andere oplossingen.

Als het probleemgedrag of het medische probleem wel is opgelost, kan alsnog overgegaan worden op permanent castreren. Het is soms ook goed om eerst chemisch te castreren en pas over te gaan op permanente castratie als daar een goede reden voor is.

 

Overleg met uw dierenarts

Het is verstandig om altijd eerst te overleggen met uw dierenarts voordat u kiest voor (chemisch) castreren. Het komt nog wel eens voor dat gedragsproblemen verkeerd worden geïnterpreteerd, zoals angstagressie.

Als dat het geval is, heeft permanente castratie ook nadelen voor uw hond.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.