Parasieten op vakantie

Gepubliceerd op 23 mei 2023 om 21:43

Elk jaar kijk je er naar uit om heerlijk op vakantie te gaan. Even lekker ontspannen in het binnen- of buitenland. Ben je van plan om met je dier op reis te gaan? Dan is een goede voorbereiding cruciaal om samen zorgeloos en veilig te kunnen genieten van de vakantie.

Het is namelijk zo dat er heel wat parasieten en ongedierte rondkruipen of rondspringen op de aarde. En deze vervelende diertjes kijken uit naar de komst van jouw trouwe viervoeter.  Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel... Helaas niet alleen in tropische landen, maar ook hier in Europa.  En het vervelende is dat deze vervelende beestjes heel veel ziektes overdragen op je huisdier én je gezin. Sommigen hiervan kunnen zelfs levensbedreigend zijn voor je huisdier. 

Daarom is het erg belangrijk om je hond of kat optimaal te beschermen voordat je jouw koffers pakt. Zorg ervoor dat je op tijd voorzorgsmaatregelen neemt en breng van te voren ook even een bezoekje aan de dierenarts. Zij kunnen je informeren over alle preventieve en beschermende maatregelen die je kan nemen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch?

 

In deze blog zet ik een aantal populaire Europese bestemmingen op een rijtje om je bewust te maken van de gevaren die de lokale parasieten kunnen veroorzaken. 

 

Laten we starten met wat je in de koffer van je huisdier niet mag vergeten;

 • Een Europees paspoort. Zorg dat de benodigde vaccinaties erin staan (de Rabiës is erg belangrijk!!)
 • Medicijnen (hartmedicatie, insuline, etc.)
 • De eigen mand, deken of bench
 • Voldoende voer
 • Voer- en drinkbak
 • Uiteraard het favoriete speeltje
 • Tekentang
 • Een halsband en lijn met daaraan vast:
  • Een penning met naam, vakantieadres en uw contactgegevens
  • De hondsdolheid-vaccinatie penning
 • Borstel/kam
 • Shampoo (voor het geval er vieze sloten zijn in de omgeving)
 • Hondenpoepzakjes

 

Houdt er rekening mee dat in sommigen landen een muilkorf bij bepaalde rassen verplicht is. Goed om dit ruim van te voren te controleren. Mocht het voor uw hond verplicht zijn dan kunt u (als u ruim van tevoren bent) rustig oefenen met het omdoen van de muilkorf.

 

Frankrijk

Wat zijn de meest voorkomende parasieten?

Zandvliegen, muggen, teken, slakken, vlooien en wormen.

Nu zul je misschien denken, slakken? Waarom staan die onschuldige diertjes in het rijtje. Wanneer jouw hond een slak opeet loopt hij/zij risico op een infectie met longworm. Dit is een erg gevaarlijke en levensbedreigende parasiet. Deze parasiet kan schade toebrengen aan de longen. Dat kan leiden tot onder anderen hoesten, snellere vermoeidheid en zelfs in het ergste geval tot overlijden. Wist je dat het oplikken van het slijmspoor van een slak al voldoende kan zijn om deze infectie op te lopen...

 

Portugal

Wat zijn de meest voorkomende parasieten?

Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen

Muggen zijn voor je huisdier net zo irritant als voor jou. Ze zorgen voor jeuk en irritatie maar zijn verder ongevaarlijk. In Zuid-Europa en Exotische landen is dat helaas andere koek, want daar kunnen honden of katten die gestoken worden door een mug besmet raken met hartworm. Dieren die besmet raken met hartworm worden niet direct na de beet ziek. De larve van de hartworm doet er 5 tot 7 maanden over om zich te ontwikkelen tot volwassen hartworm en die nestelt zich in de longslagader en in het hart van de hond of kat. 

Muggen zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. Om ze te weren kan je een ventilator aanzetten. Ook muggengaas of een muskietennet kan helpen om je huisdier te beschermen. Of hou je dier zoveel mogelijk binnen tijdens deze periodes.

 

Duitsland

Wat zijn de meest voorkomende parasieten?

Muggen, teken, vlooien en wormen

Niets is zo heerlijk als een wandeling door de natuur met je trouwe viervoeter aan je zijde. In het wild kan het zijn dat je een dood knaagdier tegen komt, houdt je huisdier dan echt even op afstand. Contact met ratten of muizen of uitwerpselen van een vos kan er voor zorgen dat je dier besmet raakt met de vossenlintworm. Je dier zal hier vrij weinig last van hebben. Maar jij als baasje kan hier ook besmet mee raken. En bij mensen kent deze besmetting, na verloop van jaren, een fatale afloop.

Je kan besmet worden met deze lintworm door het aaien van een besmet dier, het in contact komen met dode vossen en/of hun uitwerpselen en door het eten van ongewassen bosvruchten. Gelukkig komt deze vossenlintworm maar zelden voor bij mensen.

 

Spanje

Wat zijn de meest voorkomende parasieten?

Vooral zandvliegen, maar ook muggen, teken, slakken, vlooien en wormen

Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland is het opletten voor vlooien. Deze vervelende springbeestjes zijn de meest voorkomende parasiet bij huisdieren en ze voeden zich met het bloed van hun gastheer. Dat veroorzaakt niet alleen jeuk, maar kan ook de basis zijn voor een huidallergie, haarverlies, infecties en in het ergste geval zelfs bloedarmoede. Ook is de vlo de gastheer van de lintworm, dit houdt in dat wanneer je dier vlooien heeft, de kans groot is dat hij/zij ook besmet is met een lintworm infectie. Preventieve behandeling is dus zeker geen overbodige luxe.

 

Kroatië

Wat zijn de meest voorkomende parasieten?

Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen

Zandvliegen zijn kleine mugjes die vooral rond het Middellandse Zee gebied voorkomen. Deze mugjes zijn vooral 's nachts actief en voeden zich met bloed. Op deze manier kunnen ze de ziekte Leishmaniose overdragen. Deze ziekte kan de witte bloedcellen van je huisdier aantasten. Ze worden hier niet binnen 1 dag ziek van. Het kan soms verschillende maanden duren voordat de eerste symptomen zichtbaar worden, maar deze ziekte is echt alles behalve onschuldig...

 

Italië

Wat zijn de meest voorkomende parasieten?

Zandvliegen, muggen, teken, slakken, vlooien en wormen

 

Verenigd-Koninkrijk

Wat zijn de meest voorkomende parasieten?

Teken, slakken, vlooien en wormen

 

Canarische Eilanden

Wat zijn de meest voorkomende parasieten?

Zandvliegen, muggen, teken, vlooien en wormen

 

Ziektes volgen uiteraard geen landgrenzen dus dit zijn richtlijnen. Maar wel richtlijnen om rekening mee te houden als je met je dier reist.

 

Op vakantie in eigen land

Ook als je op vakantie gaat in Nederland moet je je huisdieren beschermen tegen parasieten. Denk bijvoorbeeld aan een pick-nick in het park met het gezin. Uiteraard mag de hond dan niet ontbreken. Maar zo'n stadspark is vaak ook een uitlaat plaats voor andere honden. Hierdoor loopt jouw hond dus meer risico om iets op te lopen.

 

Veel voorkomende wormen binnen de Benelux zijn: 

 • Spoelworm
 • Vossenlintworm
 • Lintworm
 • Longworm (ook wel Franse hartworm genoemd)

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.