Euthanasie

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 13:00

Euthanasie of het laten inslapen van een huisdier is een ingrijpende gebeurtenis. Het is dan ook goed om uzelf voor te bereiden op dit moment en het rouwproces dat volgt

 

Wat is euthanasie?

Euthanasie betekent dat, op verzoek, het leven van een dier wordt beëindigd. In de volksmond spreken we in plaats van euthanasie ook wel van inslapen. Euthanasie vindt enkel plaats na een uitgebreid onderzoek van uw dier. Wanneer een dier naar mening van de dierenarts uitzichtloos lijdt, zal dit lijden in samenspraak met de eigenaar worden beëindigd door het uitvoeren van euthanasie. 

 

Hoe gaat het in zijn werk?

De dierenarts zal (zoals hierboven uitgelegd) uw dier uitgebreid onderzoeken. Wanneer de dierenarts instemt tot euthanasie zal de arts uw dier eerst een slaapmiddel toedienen, waardoor het bewustzijn en de spierspanning van het dier verminderen. Wanneer het dier volledig is weggezakt zal de arts de tweede injectie toedienen. Deze injectie zorgt ervoor dat het hart stopt met kloppen en het dier komt te overlijden.

 

Wat gebeurt er na de euthanasie met mijn dier?

Wanneer uw dier is ingeslapen zal de dierenarts de mogelijke opties met u bespreken. U kunt uw dier mee naar huis nemen om thuis te begraven, uw dier kan worden gecremeerd of u kunt kiezen voor destructie.

Wanneer u kiest om uw dier te laten cremeren zijn er een twee mogelijkheden die het crematorium aanbiedt; 

  • Bij een individuele crematie cremeren ze uw dier alleen. Na afloop kunt u ervoor kiezen om de as van uw dier terug te krijgen in een urn/strooiblik/sieraad of kan de as worden verstrooid door het crematorium. 
  • Bij een collectieve-/groepscrematie cremeren ze uw dier samen met andere huisdieren. De as zal in zijn geheel worden uitgestrooid en kan niet teruggekregen worden.

Er bestaan nogal wat misverstanden over de bestemming destructie. Bij destructie wordt een huisdier in een (soms) grote groep vernietigd. Het is GEEN crematie. Destructie is vaak de goedkoopste optie voor het afvoeren van uw dier. 

Ook kunt u ervoor kiezen uw huisdier beschikbaar te stellen voor wetenschap en onderwijs. De medewerkers van uw dierenartsenpraktijk kunnen u hier meer over vertellen.

 

Rouwproces

Het verlies en afscheid moeten nemen van een huisdier is een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw naasten. Rouwverwerking is een belangrijk onderdeel van de moeilijke tijd die aanbreekt. Iedereen ervaart het verwerken van zijn/haar huisdier op zijn/haar eigen manier. Bij de één zal het rouwproces heftiger zijn dan bij de ander. Belangrijk in het rouwproces is dat er ruimte is voor de emoties en u zo nodig kunt spreken over wat het verlies van uw huisdier met u doet.

Onbegrip vanuit uw omgeving kan u soms het gevoel geven dat u er alleen voor staat. Rouwen om een huisdier is heel normaal en iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier. Probeer altijd aan een ander duidelijk te maken waar u doorheen gaat en bovenal dat rouwen om uw huisdier heel normaal is. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.